KesihatanTempatan

Hospital Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIH): Mengukuhkan Akses Perubatan untuk Golongan B40

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, Menteri Kesihatan (tiga dari kanan) merasmikan pembukaan Kuala Lumpur International Hospital (KLIH) di Galeri Bukit Jalil, KL Wellness City. Gambar: Bernama

Hospital Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIH) merupakan sebuah fasiliti kesihatan swasta yang baru akan membuka pintunya untuk memberikan perkhidmatan perubatan kepada golongan B40 pada suku ketiga tahun 2026. Projek pembangunan ini yang dikendalikan oleh KL International Hospital Sdn Bhd dan KL Wellness City melibatkan belanja berjumlah lebih daripada RM1 bilion. Menurut Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, Menteri Kesihatan, langkah ini merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat perubatan dan penjagaan kesihatan utama di peringkat global.

“Kementerian Kesihatan (KKM) menyambut baik inisiatif KL International Hospital Sdn Bhd untuk menyediakan kemudahan rawatan perubatan kepada golongan B40 membabitkan peruntukan RM2 juta.”

“Sumbangan ini meningkatkan usaha kerajaan untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang boleh diakses kepada masyarakat kurang bernasib baik,” katanya.

Beliau mengeluarkan kenyataan tersebut semasa memberi ucapan pada majlis pelancaran kemudahan 624 katil Hospital Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIH) di KL Wellness City hari ini. Turut hadir dalam majlis adalah Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok; Exco Pembangunan Wanita dan Kebajikan Masyarakat Selangor, Anfaal Saari serta Pengarah Urusan KL Wellness City Sdn Bhd, Datuk Dr Collin Lee. Semasa majlis itu, KL International Hospital Sdn Bhd juga menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) untuk Skim Biasiswa Kejururawatan dengan enam institusi pengajian yang disaksikan oleh Dr Dzulkefly.

Dr Collin menyatakan bahawa sumbangan tersebut adalah inisiatif syarikat yang sejajar dengan misi kesejahteraan komuniti dan menyokong matlamat Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menyediakan penjagaan kesihatan kepada golongan yang kurang bernasib baik.

“Ikrar ini datang tepat pada masanya selepas pelancaran program Health Equity For Affordable and Rapid Treatment (HEART) baru-baru ini, yang menawarkan rawatan percuma kepada pesakit dari hospital kerajaan.”

“Ini meningkatkan lagi komitmen KKM terhadap penjagaan kesihatan yang boleh diakses melalui kerjasama awam dan swasta,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa Hospital Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIH) yang kini dalam proses pembinaan tidak hanya akan dilengkapi dengan kemudahan terkini tetapi juga membentuk sebuah ekosistem penjagaan kesihatan yang canggih. Ini menandakan komitmen pihaknya untuk meningkatkan taraf hidup melalui kesejahteraan dan penjagaan kesihatan yang menyeluruh, menetapkan standard baru untuk kecemerlangan perubatan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Dengan kapasiti awal sebanyak 624 katil dan pelan untuk berkembang hingga 1,000 katil, hospital ini juga akan menyediakan rangkaian perkhidmatan penjagaan kesihatan yang lengkap dan terintegrasi, termasuk kemudahan kesihatan dan kecergasan. Fasiliti ini akan dilengkapi dengan teknologi terkini dan peralatan perubatan canggih, termasuk 22 bilik bedah (OT) yang termasuk angio hibrid, pengimejan resonans magnetik (MRI) OT dan pembedahan robotik.