EkonomiTempatan

Dasar ekonomi pro-bumiputera yang baru akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia: TPM Zahid

Antara matlamat TEB termasuk keadilan sosio-ekonomi, kemakmuran bagi negara, dan kesejahteraan bagi rakyat

Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Zahid Hamidi pada 29 Februari melancarkan dasar ekonomi pro-bumiputera baru yang katanya akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia, bukan hanya kepada komuniti majoriti yang terdiri terutamanya daripada orang Melayu dan kaum pribumi.

Inisiatif baru Transformasi Ekonomi Bumiputera (TEB) itu diumumkan dalam kongres kontroversi tiga hari yang diadakan untuk membincangkan cara meningkatkan penyertaan Melayu dalam ekonomi, dan datang pada ketika sokongan Melayu terhadap kerajaan perpaduan Perdana Menteri Anwar Ibrahim semakin merosot.

Bumiputera, atau “anak tanah”, menyumbang kira-kira 70 peratus daripada penduduk Malaysia yang berjumlah 34 juta orang.

Antara matlamat TEB adalah keadilan sosio-ekonomi, kemakmuran negara, dan kesejahteraan rakyat.

“Tiga matlamat utama ini adalah untuk memastikan bahawa dasar-dasar dan pelaksanaan agenda ekonomi negara tidak hanya memastikan penyertaan dan hak-hak bumiputera, tetapi pada masa yang sama, memastikan ada sinergi dengan bukan-bumiputera,” kata Datuk Seri Zahid dalam ucapan utamanya.

“Suka atau tidak, rela atau tidak, sinergi antarabangsa sangat penting dalam merangsang aktiviti ekonomi,” katanya. Walaupun agenda baru ini pro-bumiputera, Zahid memberi jaminan bahawa hak bukan-bumiputera akan dilindungi.

Antara tiga janji utama dalam agenda ekonomi baru adalah pemberian nasional untuk membantu bumiputera berpendapatan rendah mendapatkan akses kepada pendidikan dan perkhidmatan kesihatan. Kerajaan juga berharap dapat meningkatkan penyertaan bumiputera dalam pengindustrialan sektor pertanian.

Untuk itu, Zahid mencadangkan penubuhan sebuah koperasi tanah bumiputera untuk meningkatkan pemilikan tanah dalam kalangan komuniti tersebut. Sebelum TEB, Malaysia telah melaksanakan selama beberapa dekad dasar tindakan formatif yang dikenali sebagai Dasar Ekonomi Baru (NEP), yang diperkenalkan selepas rusuhan perkauman yang mematikan pada tahun 1969.

Ia memberikan hak istimewa kepada bumiputera dalam perkara seperti perumahan, pendidikan tinggi, dan kontrak kerajaan. Ia rasmi berakhir pada tahun 1990, tetapi unsur-unsur NEP masih wujud.

Dasar itu telah memberikan hasil yang bercampur, dengan kritikus mengatakan ia hanya memperkayakan golongan elit pemerintah dan orang Melayu yang berkaitan rapat.

Ini juga telah menyebabkan ketidakpuasan hati dalam kalangan populasi minoriti negara ini.

Zahid, yang juga merupakan presiden Umno, mencatatkan bahawa matlamat NEP untuk memiliki 30 peratus ekuiti korporat kebangsaan di tangan bumiputera tidak tercapai, dan bahagian itu hanya mencatatkan 17.2 peratus.

Menurut ketua setiausaha Kementerian Ekonomi, Datuk Nor Azmie Diron, yang berucap di kongres itu, lebih separuh isi rumah bumiputera tergolong dalam kumpulan berpendapatan rendah, dengan pendapatan di bawah RM6,000 (S$1,700) sebulan, berbanding dengan orang Cina dan India.

Profesor Studi Asia James Chin dari Universiti Tasmania memberitahu The Straits Times: “Semua dasar-dasar sebelumnya tidak mencapai sasaran mereka. Jika mereka terus meneruskan strategi lama, maka tidak banyak yang akan berubah.”

Beliau menambah: “Mereka harus menetap semula seluruh agenda bumiputera dengan cara sedemikian rupa sehingga bumiputera biasa akan mendapat manfaat dari program-program baru yang akan datang.”

Untuk kali pertama, bukan-Melayu menghadiri Kongres Ekonomi Bumiputera, yang ketujuh diadakan sejak 1965 untuk membincangkan cara meningkatkan penyertaan Melayu dalam ekonomi. Zahid berusaha untuk menegaskan bahawa kongres itu bertujuan untuk lebih “inklusif”, sambil menyeru untuk lebih banyak kerjasama antara Melayu dan komuniti lain. Beliau juga memberi jaminan bahawa bukan-Melayu tidak akan dipinggirkan oleh dasar baru ini.

Datuk Seri Anwar, yang datang kepada kuasa pada November 2022 dengan sokongan dari Umno dan parti Borneo, menghadapi tugas yang sukar untuk memenangi sokongan pengundi Melayu kerana beliau perlu berjuang dengan mempertahankan hak Melayu tanpa mengecilkan sokongan bersama pengundi berbilang kaum koalisi Pakatan Harapan.

Penganalisis sosiopolitik Universiti Malaya, Awang Azman Pawi, berkata peralihan untuk menyertakan bukan-bumiputera dalam kongres itu adalah “langkah yang telus dan terbuka”. Penyertaan mereka penting “dalam mencapai harmoni ekonomi”, katanya. Kuhan Pathy, salah seorang pengasas entiti sosial Pepper Labs yang berbilang kaum, memberitahu ST bahawa adalah penting bagi bukan-bumiputera untuk menjadi sebahagian daripada kongres itu.

“Ini adalah agenda penting yang menggerakkan ke arah matlamat yang lebih besar dalam pembangunan sosio-ekonomi negara dalam keadaan pasaran global yang serba tidak menentu ini.

“Kita adalah sebahagian daripada blok pembinaan ini untuk mendorong negara kita maju bersama-sama,” kata Pathy, salah seorang pembicara di kongres itu, yang berakhir pada 2 Mac.