PolitikTempatan

Ketua SPRM menafikan bahawa anggota-anggotanya mendekati Wan Saiful tentang tawaran pembelotan

Ketua Pesuruhjaya Tan Sri Azam Baki menyatakan SPRM menyiasat semua aduan yang diterima, dan akan menyelidik secara menyeluruh laporan Wan Saiful

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki hari ini menolak tuntutan Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan bahawa agensinya menghubungi beliau selepas beliau mendakwa di Parlimen bahawa beliau dihubungi untuk membelakangkan parti politiknya.

Ketua SPRM kemudian berkata ahli undang-undang Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu sepatutnya membuat laporan tentang perkara tersebut kerana ia melibatkan rasuah yang berpotensi.

“Saya telah menyemak dengan pegawai-pegawai saya dan tidak ada seorang pun daripada pegawai saya yang menghubunginya. Mungkin dia dihubungi oleh seseorang yang mendakwa dari SPRM.

“Bagaimanapun, perkara yang paling penting di sini ialah Wan Saiful sepatutnya datang ke SPRM untuk membuat laporan. Ini kerana apabila seseorang diberi rasuah, mereka sepatutnya pergi ke mana-mana balai polis atau pejabat SPRM untuk membuat aduan atau laporan tentang perkara tersebut,” katanya kepada wartawan selepas pelancaran KTT Anti-Rasuah Kebangsaan 2024 di Hotel Berjaya Times Square di sini.

Azam berkata SPRM menyiasat semua aduan yang diterimanya, dan akan menyelidik sepenuhnya laporan Wan Saiful. “Seperti yang dijanjikan oleh PM kami, SPRM kami tidak berhutang kepada sesiapa pun; jika mereka melakukan sesuatu yang salah, walaupun melibatkan mana-mana anggota kerajaan, kami masih akan menyiasat,” katanya.

Di Dewan Rakyat semalam, Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu mendakwa dia dihubungi oleh SPRM hanya beberapa jam selepas mendakwa bahawa dia ditawarkan rasuah untuk menyokong kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.