PolitikTempatan

Dewan Negeri Selangor kecoh dengan teriakan ‘komunis DAP’ setelah PAS dipanggil atas surat teguran Sultan Selangor

Kekecohan berlaku di Dewan Undangan Negeri Selangor selepas ahli-ahli dewan dari PAS diminta mengulas teguran Sultan Selangor terhadap presiden parti Islam itu

Kekecohan berlaku di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini selepas ahli-ahli dewan dari PAS diminta mengulas mengenai teguran Sultan Selangor terhadap presiden parti Islam, Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Ahli Dewan DUN Parti Amanah Negara (Amanah) bagi Batu Tiga, Danial Al-Rashid Haron memulakan perbahasan beliau dengan menggesa wakil Paya Jaras, Datuk Dr Ab Halim Tamuri — yang menerima surat tersebut sebagai ketua PAS Selangor — untuk menerangkan isu tersebut.

“Apabila dua wakil pembangkang sedang berbahas dan menghormati Sultan, Paya Jaras dan Ijok tidak menyentuh surat yang dikeluarkan oleh Sultan kepada presiden PAS,” katanya, merujuk kepada Ab Halim dan Jefri Mejan, kedua-duanya dari parti Islam itu.

Danial kemudian memberi peluang kepada Ab Halim untuk menjelaskan perkara tersebut, tetapi beliau berkata beliau akan meninggalkan perkara tersebut kepada Abdul Hadi sendiri.

Ahli-ahli dewan pembangkang kemudian mempertahankan Ab Halim dengan menyatakan bahawa perkara tersebut tidak ada kaitan dengan perbahasan hari ini dan sepatutnya dibiarkan di luar dewan negeri.

Ahli Dewan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bagi Taman Medan, Dr Afif Bahardin kemudian mengangkat Peraturan Mesyuarat 36(6), mendakwa bahawa Danial menuduh niat tidak betul terhadap rakan sejawatnya dari Perikatan Nasional.

Tetapi permintaan itu ditolak oleh Speaker Timbalan DUN Selangor, Mohd Kamri Kamaruddin, dengan menyatakan tuntutan tersebut tidak berasas.

Mohd Kamri kemudian mengarahkan Danial untuk meneruskan perbahasannya, tetapi pembangkang meminta Danial untuk menarik balik kenyataannya. Pembangkang marah apabila Mohd Kamri menolak permintaan itu.

“Apa jika saya kata ‘komunis DAP’?” Dr Afif bertanya dengan marah kepada Kamri, dan ahli-ahli dewan pembangkang yang lain berteriak “komunis DAP” berulang kali selepas Danial diarahkan untuk meneruskan perbahasannya.

Kedua-dua Afif dan Danial tidak menerima sebarang tindakan disiplin dari Mohd Kamri, yang menyebabkan Datuk Seri Azmin Ali (Bersatu-Hulu Kelang) mengingatkan Mohd Kamri untuk memberi amaran kepada semua ahli dewan untuk tidak menggunakan persidangan sebagai platform untuk menyerang orang lain mengenai perkara yang tidak berkaitan.

Sebelum ini, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini secara langsung menegur presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang atas surat terbuka yang menggesa Raja-Raja Melayu, antara lain, untuk mempertahankan Islam di negara ini, menyifatkan ini sebagai penghinaan kepada institusi diraja negara.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan dalam talian, Pejabat Diraja Selangor menyatakan Sultan sangat kecewa dengan kenyataan Hadi, yang menunjukkan bahawa presiden PAS tersebut tidak membaca surat yang Sultan Sharafuddin hantar kepadanya sebelum ini.