Tempatan

Anwar Ibrahim Terima Kunjungan Menteri Luar Uzbekistan

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat Menteri Luar Uzbekistan, Bakhtiyor Saidov, di Pejabat Perdana Menteri di Parlimen.

Hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat Menteri Luar Uzbekistan Bakhtiyor Saidov dalam lawatan rasmi sehari ke Malaysia.

Pejabat Perdana Menteri mengumumkan bahawa pertemuan itu berlangsung di pejabat Anwar di bangunan Parlimen untuk membincangkan langkah-langkah susulan selepas lawatan Perdana Menteri ke Uzbekistan pada bulan Mei yang lalu, termasuk usaha untuk meningkatkan perdagangan antara kedua-dua negara.

“Semasa pertemuan itu, Perdana Menteri dan Menteri Luar Saidov turut membincangkan keperluan bagi mengukuhkan kerjasama dua hala, terutamanya dalam bidang pendidikan tinggi, industri minyak dan gas, sektor kesihatan, industri pelancongan, industri halal, serta kerjasama pelbagai hala antara ASEAN dan Uzbekistan,” katanya.

Menurut kenyataan itu, Anwar juga mengulangi jemputan kepada Presiden Shavkat Mirziyoyev untuk membuat lawatan rasmi ke Malaysia dalam masa terdekat.