Tempatan

Ahmad Zahid: Malaysia Perlu Jadikan TVET Pilihan Utama Lepasan Sekolah Menengah

Ahmad Zahid mengadakan lawatan ke tapak Program Hari Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (TVET) Negara 2024 di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Langat di Banting, hari ini.
Gambar: Bernama

Malaysia perlu mengambil langkah untuk menjadikan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) sebagai pilihan utama bagi lepasan sekolah menengah, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Jawatankuasa TVET Negara menyatakan bahawa cadangan ini adalah selaras dengan keperluan negara untuk menyediakan lebih banyak tenaga kerja mahir dan berketerampilan bagi memenuhi permintaan sektor pekerjaan di masa depan.

“Saya merasakan bahawa kita perlu bergerak ke hadapan dengan mengikuti negara maju lain seperti Jepun yang TVET menjadi pilihan utama lepasan sekolah menengah berumur 15 tahun dan ke atas.


“Di Malaysia, Kementerian Pendidikan juga telah memulakan Pendidikan TVET melalui Kolej Vokasional kepada lepasan tingkatan tiga dan usaha ini perlu diperkasakan lagi agar TVET menjadi pilihan utama di negara ini,” katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas meninjau tapak pameran sempena sambutan Hari TVET Negara 2024 di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Langat hari ini.

Ahmad Zahid menegaskan bahawa Malaysia boleh mencontohi negara maju seperti Jepun kerana langkah tersebut dapat mempersiapkan negara dengan tenaga kerja berketerampilan yang seiring dengan perubahan teknologi dan keperluan industri, baik domestik mahupun antarabangsa.

Beliau juga menyatakan bahawa terdapat lebih daripada 4,000 kursus yang ditawarkan melalui 1,345 institusi TVET di seluruh negara, dengan kapasiti kemasukan sebanyak 250,000 tempat.

Tambahan pula, terdapat 280,000 permohonan daripada pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan beliau berharap sekurang-kurangnya 40 peratus daripada permohonan tersebut dapat memulakan pengajian pada sesi kemasukan Julai ini.

“Kita harap ibu bapa boleh memainkan peranan dengan menggalakkan anak-anak mereka mengikuti pendidikan TVET yang diketahui dapat menjanjikan lebih peluang pekerjaan dengan gaji lebih tinggi,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri turut menyatakan bahawa pelajar yang tidak hadir menduduki peperiksaan SPM 2023 juga layak mengikuti pengajian di institusi TVET dengan syarat minimum mereka perlu menguasai teknik 3M iaitu membaca, menulis dan mengira.

Ahmad Zahid menambah bahawa ini adalah salah satu usaha kerajaan untuk memastikan masa depan pelajar-pelajar ini lebih terjamin melalui kemahiran yang diperoleh menerusi pendidikan TVET.

“Malah, kita juga menggalakkan pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi dalam bidang TVET di lima universiti TVET antaranya UniKL, Universiti Malaysia Pahang dan Universiti Malaysia Perlis,” katanya.

Mengenai sambutan Hari TVET Negara 2024, Timbalan Perdana Menteri menyatakan bahawa beliau berpuas hati dengan perjalanan program dan aktiviti yang dijalankan.

Setakat hari ini, lebih daripada 10,000 orang telah mengunjungi sambutan tersebut, dan jumlah itu dijangka terus meningkat dengan kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim esok.

Beliau juga menyebut bahawa 48 pempamer dari pelbagai institusi TVET turut serta, mempamerkan produk serta bidang pengajian masing-masing dengan sebanyak 5,000 peluang pekerjaan ditawarkan sepanjang sambutan.

Sehubungan itu, Ahmad Zahid menyeru lepasan TVET dan SPM untuk hadir beramai-ramai ke tapak pameran bagi melihat peluang yang boleh direbut sama ada untuk mendapatkan pekerjaan atau melanjutkan pelajaran.

Sambutan Hari TVET Negara 2024 bermula hari ini, dengan majlis penutup dijadualkan esok dan akan disempurnakan oleh Perdana Menteri yang juga akan melancarkan Dasar TVET Negara 2030.

Sumber: BERNAMA