Global

Afrika Selatan Memohon ICJ Untuk Hentikan Serangan Israel di Gaza

Penduduk berjalan melalui runtuhan bangunan di bandar Rafah di selatan Gaza. Gambar: Xinhua

Pada Jumaat, Afrika Selatan memohon kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk menghentikan serangan tentera Israel di bandar Rafah di selatan Gaza, lapor Xinhua. Dalam permohonan yang mendesak kepada mahkamah tersebut, Afrika Selatan menyeru Israel untuk ‘segera menarik balik dan menghentikan serangan tenteranya’ di Rafah.

Israel juga diminta “segera mengambil langkah berkesan untuk memastikan dan memudahkan akses tanpa halangan ke Gaza bagi pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pegawai lain yang terlibat dalam penyediaan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza,”kata Afrika Selatan.

Afrika Selatan menyatakan dalam permohonannya kepada Mahkamah bahwa langkah-langkah sementara yang diambil oleh mahkamah tidak mencukupi untuk mengatasi sepenuhnya situasi yang berubah dan fakta baru yang muncul. Mereka menyebut serangan tentera Israel ke atas Rafah sebagai ancaman besar terhadap bekalan kemanusiaan, perkhidmatan asas dan sistem perubatan di Gaza serta menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki kepada hak rakyat Palestin.

“Berdasarkan bukti yang sangat jelas, cara Israel melaksanakan operasi ketenteraannya di Rafah dan kawasan lain di Gaza adalah bersifat genosid. Ia mesti diperintahkan untuk berhenti,” katanya.

Afrika Selatan menyeru mahkamah untuk mengambil langkah tambahan untuk menjaga penduduk Palestin di Gaza daripada pelanggaran hak mereka yang serius dan tidak dapat diperbaiki.