Tempatan

Tiga Ditahan dalam Siasatan Rasuah RM1.18 Juta: Jabatan Kerajaan Perlis Terlibat

Tiga lelaki termasuk seorang pendaftar perkahwinan dari jabatan kerajaan di Perlis telah ditahan selama lima hari untuk membantu siasatan kes rasuah berjumlah RM1.18 juta yang melibatkan urusan pendaftaran perkahwinan pasangan yang berkahwin di Thailand. Gambar: BERNAMA

Tiga lelaki, termasuk seorang pendaftar perkahwinan dari jabatan kerajaan di Perlis telah ditahan selama lima hari untuk membantu siasatan kes rasuah berjumlah RM1.18 juta yang melibatkan urusan pendaftaran perkahwinan pasangan yang berkahwin di Thailand.

Sumber dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengatakan bahawa perintah reman terhadap pegawai jabatan kerajaan tersebut bersama dengan seorang pemilik syarikat dan ayahnya, yang masing-masing berumur dalam lingkungan 40-an, 20-an dan 50-an telah dikeluarkan oleh Majistret Ana Rozana Mohd Nor selepas permohonan yang dibuat oleh SPRM di Mahkamah Majistret Kangar hari ini.

Sumber tersebut memberitahu bahawa suspek pertama yang bekerja sebagai pendaftar perkahwinan telah ditahan dari kira-kira pukul 4 petang hingga 7 malam semalam di pejabatnya. Sementara itu, pemilik syarikat dan ayahnya ditahan pada pukul 6 petang semasa mereka hadir di Pejabat SPRM untuk direkodkan keterangan.

Suspek pertama dipercayai telah menerima rasuah sejumlah RM1.18 juta daripada pemilik syarikat terbabit. Rasuah itu bertujuan untuk membolehkan pasangan yang berkahwin di Thailand mendaftar perkahwinan di jabatan agama di Perlis tanpa mengikuti prosedur yang ditetapkan.

“Suspek pertama ini dipercayai telah berurusan dengan pemilik syarikat berkenaan menerusi bapanya yang bertindak sebagai orang tengah. Suspek dipercayai telah melakukan perbuatan berkenaan dari 2022 hingga 2023 dan telah menerima wang rasuah keseluruhannya dianggarkan RM1.18 juta,” kata sumber itu.

Sementara itu, ketika dihubungi, Pengarah SPRM Perlis, Mohd Nor Adha Ab Gani mengesahkan penahanan tersebut dan menyatakan bahawa kes sedang disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.