Tempatan

Singapura Mendukung Malaysia Sebagai Ketua ASEAN, Wong Tegaskan Kerjasama Kukuh

Anwar (kanan) mengadakan pertemuan empat mata dengan rakan sejawatannya dari Singapura Lawrence Wong (kiri) untuk berbincang mengenai langkah-langkah bagi mengukuhkan hubungan dua hala antara negara. Gambar: BERNAMA

Perdana Menteri Singapura Lawrence Wong mengumumkan dukungan penuh Singapura terhadap Malaysia sebagai ketua ASEAN pada tahun depan sambil menegaskan komitmen untuk meningkatkan kerjasama dalam pembangunan ASEAN yang kukuh dan bersepadu.

Bercakap pada sidang media bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa lawatan pengenalannya pada Rabu, Wong menyatakan keyakinan beliau terhadap kepimpinan Anwar dalam menerajui ASEAN.

“Singapura yakin di bawah kepimpinan Malaysia dan Perdana Menteri Anwar, ASEAN akan terus berkembang sebagai sebuah komuniti yang lebih kuat dan bersepadu serta akan mengeratkan hubungan kita dengan rakan dialog luar.

“Masih terdapat banyak ruang untuk kita bekerjasama dengan lebih erat. Oleh itu, Singapura akan menyokong sepenuhnya jawatan pengerusi ASEAN oleh Malaysia, dan kami berharap dapat bekerjasama dalam menetapkan agenda yang bercita-cita tinggi dan berpandangan ke hadapan untuk ASEAN untuk 10 hingga 20 tahun akan datang,” katanya.

Berkenaan dengan pentingnya memperkuat posisi ekonomi ASEAN, Wong merujuk kepada banyak inisiatif positif kerjasama antara Malaysia dan Singapura seperti penubuhan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura dan Pautan Sistem Transit Cepat yang boleh dijadikan contoh bagi kerjasama ASEAN dalam memajukan integrasi ekonomi untuk kebaikan bersama.

Sambil menyatakan bahawa ASEAN telah mencapai kemajuan sejak 20 tahun lepas, Wong berkata masih terdapat potensi ekonomi yang signifikan menunggu untuk diterokai terutamanya dalam sektor sedang berkembang seperti ekonomi digital dan tenaga boleh diperbaharui.

“Apa yang ASEAN perlu lakukan ialah mengukuhkan integrasi ekonomi kita sebagai satu. Jadi saya amat berharap Malaysia dan Singapura dapat menyediakan asas yang kukuh untuk komuniti ASEAN yang lebih kukuh dan bersepadu,” katanya.

Terdahulu, Wong dan isterinya, Loo Tze Lui, dijamu makan tengah hari oleh Anwar di mana kedua-dua pemimpin membincangkan pelbagai isu yang membabitkan kedua-dua negara, termasuk perjanjian air, ruang udara dan sempadan maritim, kerjasama ekonomi dan isu serantau yang berkepentingan.

Turut hadir isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin.

Menteri Luar Singapura Vivian Balakrishnan dan Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia Vanu Gopala Menon turut hadir.

Wong, 51, mengangkat sumpah sebagai perdana menteri keempat Singapura pada 15 Mei, menggantikan Lee Hsien Loong yang berundur selepas 20 tahun memegang jawatan itu.

Sumber: BERNAMA