Tempatan

Simbah Cat di IPD Segamat Viral: Kes Lama Dikongsikan Semula

Kediaman rasmi Ketua Polis Daerah Segamat di Jalan Johor Bahru-Seremban, Segamat disimbah cat merupakan kejadian lama yang tular semula. Gambar: Sinar Harian

Kejadian simbah cat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat yang kini viral di media sosial adalah kes lama yang dikongsikan semula melalui sebuah laman portal.

Ketua Polis Daerah Segamat, Supt Ahmad Zamry Marinsah menjelaskan bahawa insiden tersebut berlaku di tembok pagar kediaman rasmi beliau di Kilometer 187.5 Jalan Johor Bahru-Seremban pada pukul 11.45 malam pada 4 Februari yang lepas yang melibatkan seorang suspek lelaki tempatan berusia 31 tahun.

“Hasil siasatan mendapati motif kejadian kerana suspek sering terdengar bisikan (disyaki halusinasi) menyatakan dia terlibat dengan kes dadah dan menjadi buruan polis. Akibat itu suspek menyasarkan IPD Segamat sebagai tanda protes.

“Bagaimanapun disebabkan kehadiran polis di pos pengawal IPD itu, suspek menukar sasaran kepada rumah Ketua Polis Daerah dengan menggunakan laluan yang sama dengan IPD Segamat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata pada 5 Feb lepas suspek ditangkap di Taman Perling di sini selain satu tin cat serta beberapa barang kes lain yang digunakan semasa kejadian turut dirampas.

Ahmad Zamry berkata saringan ujian air kencing ke atas suspek mendapati negatif dadah namun berdasarkan semakan lelaki itu mempunyai dua rekod lampau kes khianat dan satu kes samun.

“Pada 6 Feb suspek dituduh di Mahkamah Majistret Segamat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan dijatuhkan hukuman enam bulan penjara selepas gagal membayar denda RM2,500.

“Suspek juga dikenakan perintah pengawasan di bawah Akta Pencegahan Jenayah di Mukim Lepar, Pekan, Pahang selama tempoh setahun bermula 6 Jun lepas,” katanya.

Terdahulu, tular dua keping gambar di sebuah laman portal memaparkan tembok pagar kediaman Ketua Polis Daerah Segamat disimbah cat berwarna kuning.

Sumber: BERNAMA