Global

Atlet Palestin Tekad Walaupun Terpaksa Latihan Di Luar Negara

Jibril Rajoub menegaskan keazaman para atlet Palestin untuk menyertai kejohanan berkenaan meskipun berdepan kesukaran. Gambar: AP

Presiden IOC, Thomas Bach menghubungi Presiden Persatuan Bola Sepak Palestin dan Pengerusi Olimpik Palestin, Jibril Rajoub pada hari Isnin untuk membincangkan persediaan atlet-atlet mereka untuk menyertai Sukan Olimpik di Paris bulan depan.

Rajoub menegaskan semangat dan tekad atlet-atlet Palestin untuk mengambil bahagian dalam kejohanan tersebut walaupun menghadapi cabaran yang besar, seperti dilaporkan oleh Agensi Berita dan Info Palestin (WAFA).

Atlet-atlet yang dijangka akan menyertai Sukan Olimpik terpaksa menjalani latihan di luar Palestin akibat keadaan tegang di Gaza yang disebabkan oleh penindasan berterusan Israel.

Rajoub turut memberi taklimat kepada Bach mengenai pencabulan terhadap hak sukan Palestin oleh Israel, selain pelanggaran yang dilakukan oleh beberapa atlet Israel dan institusi sukan rasminya.

Beliau berkata Olimpik Palestin akan menyediakan laporan lengkap kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa yang mendokumentasikan semua pelanggaran itu.

Sementara itu, Bach menyuarakan hasrat agar atlet Palestin termasuk dari Gaza dapat menyertai Sukan Olimpik bersama-sama atlet lain di seluruh dunia.

Beliau turut menyatakan sokongannya kepada atlet Palestin di tengah-tengah kesukaran yang dihadapi.

Sumber: BERNAMA