Global

Polis sentiasa pantau bekas militan, anggota terancang – Menteri Dalam Negeri

Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi jaminan bahawa tahap keselamatan negara terkawal dengan pemantauan berterusan dilakukan ke atas bekas anggota kumpulan terancang atau militan yang pernah ditahan. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menekankan bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) memiliki pangkalan data yang lengkap dan pengalaman luas dalam menguruskan insiden seperti itu.

“Saya nak yakinkan masyarakat bahawa polis ada pangkalan data lengkap sejak 217 tahun penubuhan polis. Pangkalan data itu memadai untuk kita uruskan insiden begini (serangan Balai Polis Ulu Tiram). PDRM juga sentiasa memastikan proses rehabilitasi golongan itu berjalan sekali gus tidak menjadi ancaman kepada masyarakat,” kata Saifuddin pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor pada Sabtu. Turut hadir ialah Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, dan Ketua Polis Johor, Komisioner M Kumar.

Saifuddin menjelaskan bahawa PDRM mempunyai pendekatan khusus untuk memantau bekas anggota yang pernah terbabit dengan kegiatan militan dan ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) sebelum dilepaskan.

Dalam pada itu, Saifuddin meminta agar semua pihak tidak membuat spekulasi berlebihan terhadap insiden serangan Balai Polis Ulu Tiram yang berlaku pada pagi Jumaat. “Serangan Balai Polis Ulu Tiram dilakukan suspek bersendirian. Jangan buat spekulasi berlebihan termasuk kaitkan dengan ancaman militan seperti Jemaah Islamiyah,” katanya.

Ketika ditanya mengenai siasatan lanjut yang mungkin membabitkan rangkaian militan antarabangsa, Saifuddin menjelaskan bahawa skop siasatan hanya akan membabitkan insiden di Balai Polis Ulu Tiram sahaja. “Kita tak berhasrat berbuat begitu. Skop siasatan hanya membabitkan insiden berkenaan,” ujarnya.

Dalam kejadian pada pagi Jumaat itu, dua anggota polis terkorban manakala seorang lagi cedera parah akibat serangan oleh seorang suspek lelaki yang menceroboh masuk ke Balai Polis Ulu Tiram di Johor Bahru. Suspek, yang dipercayai berusia 21 tahun dan mempunyai kaitan dengan Jemaah Islamiyah, berjaya ditembak mati di lokasi kejadian.

Sumber: Sinar Harian