Tempatan

Imigresen tahan 15 wanita warga asing di pusat hiburan

Kesemua wanita terbabit didapati memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial dan pas lawatan kerja sementara. – Foto X/@imigresenmy

GEORGE TOWN: Jabatan Imigresen (JIM) Pulau Pinang menahan 15 wanita warga asing disyaki menjadi peneman berhibur dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Lebuh Farquhar di sini, malam tadi.

Pengarah JIM Pulau Pinang Nur Zulfa Ibrahim berkata mereka terdiri daripada warga Thailand, Indonesia dan Vietnam berusia antara 25 hingga 30 tahun.

“Mereka didapati melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 antaranya tinggal lebih masa di negara ini, tidak mempunyai dokumen pengenalan diri dan menyalahgunakan pas,” katanya hari ini.

Beliau berkata kesemua wanita terbabit didapati memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial dan pas lawatan kerja sementara serta mempunyai pekerjaan lain sebagai tukang cuci pejabat, pembantu restoran dan pekerja spa.

Menurut Nur Zulfa, mereka dikatakan cuba mengaburi mata pihak berkuasa dengan memberi alasan datang ke pusat hiburan berkenaan atas jemputan rakan, selain mahu meraikan hari lahir kenalan kepada rakan tetapi sebenarnya menjadi peneman kepada lelaki yang datang berhibur di situ.

“Operasi bermula 11.15 malam itu dilakukan sepasukan anggota penguat kuasa JIM Pulau Pinang diketuai Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Kanan (TPPK) Izham Idris,” katanya menambah kesemua yang ditahan dibawa ke Depoh Imigresen Juru untuk siasatan lanjut.