Tempatan

Pertama Kali! Hari Taman Putrajaya di Taman Warisan Pertanian, Presint 16: Nikmati Suasana Desa di Bandar!

Dr Wan Azizah menerima tepukan selepas mengetuk gong merasmikan Putrajaya Park`s Day 2024 di Taman Warisan Pertanian, Presint 16 hari ini. Gambar: BERNAMA

Hari Taman Putrajaya kali pertama berlangsung di Taman Warisan Pertanian di Presint 16 hari ini hingga esok telah menawarkan suasana desa di bandar dengan pelbagai aktiviti tradisional untuk pengunjung.

Bertemakan ‘Mengimbau Zaman Dulu-Dulu’, aktiviti merangkumi bermain permainan tradisional seperti congkak dan sepak raga, menangkap belut di sawah, menanam padi dan mengacau dodol.

Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj) Datuk Fadlun Mak Ujud berkata Hari Taman Putrajaya yang dijangka menggamit lebih 5,000 pengunjung itu bertujuan mengetengahkan kepentingan taman di kawasan kediaman dan memberi peluang kepada penduduk sekitar untuk menikmati hasil tanaman di taman berkenaan.

“Masuk adalah percuma dan pengunjung juga boleh menikmati jualan bufet buah-buahan tempatan seperti durian, rambutan dan manggis pada harga RM10 bagi pengunjung dewasa dan RM5 bagi kanak-kanak berumur tujuh tahun ke atas,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Hari Taman Putrajaya di sini hari ini.

Majlis tersebut dirasmikan isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang turut meluangkan masa hampir dua jam di taman tersebut.

Sementara itu PPj dalam kenyataan menyebut penganjuran Hari Taman Putrajaya juga bertujuan mempromosikan keunikan dan kepelbagaian 12 taman awam di Putrajaya sekali gus menjadikannya sebagai tarikan pelancongan domestik dan antarabangsa.

Taman Warisan Pertanian telah dibangunkan untuk memelihara warisan dan pertanian Malaysia dengan menawarkan keunikan dusun dalam bandar berkonsepkan agro pelancongan.

Sumber: BERNAMA