Tempatan

Nelayan Gua Musang Kecewa: Pendapatan Terjejas Akibat Daging Babi Dibuang ke Sungai

Daging babi sejuk beku bergelimpangan di atas jalan selepas dinding lori dipercayai dari Tanah Merah menuju ke Cameron Highlands dan Kuala Lumpur tercabut ketika melalui jalan berselekoh di Gua Musang, Sabtu lalu. Gambar: BERNAMA

Kumpulan nelayan dari Kampung Setelu, Kampung Pasir Tumbuh dan Kampung Bertam melaporkan kepada pihak polis semalam setelah menemui daging yang diduga sebagai daging babi dibuang ke Sungai Nenggiri pada Sabtu yang lalu.

Pada pukul 5.30 petang, Zulkifli Junuh, 52 tahun, melaporkan bahawa dia melihat daging haiwan tersebut terapung dan terbawa arus semasa dia sedang memeriksa pukat yang telah dipasangnya. Selepas itu, beliau memberitahu rakan nelayan yang lain.

“Setelah pulang ke rumah baru saya dapat tahu tentang hantaran yang tular di Facebook tentang daging babi dibuang ke dalam sungai yang dimuat naik oleh penduduk yang melihat kejadian itu,” katanya kepada pemberita di Kampung Kuala Lah, di sini hari ini.

Pada hari yang sama, Sabtu yang lalu, Zulkifli Junuh menyatakan bahawa muatan sebuah lori yang dipercayai mengandungi daging babi sejuk beku didakwa berterabur di Jalan Gua Musang-Jeli. Ini berlaku selepas dinding sebelah kiri lori tersebut tercabut semasa dalam perjalanan dari Tanah Merah menuju ke Cameron Highlands dan Kuala Lumpur.

Zakaria Omar, 59 tahun, Ketua Jaringan Nelayan Darat bagi Kampung Pulau Setelu menyatakan kekecewaannya terhadap sikap tidak bertanggungjawab pihak yang tidak sensitif yang telah menyebabkan pendapatan nelayan di tiga kawasan sekitar terjejas.

“Sudah 20 tahun saya mencari rezeki di sungai ini, saya amat kecewa. Kita tahu daging itu akan dimakan oleh ikan baung dan ikan kenerak di dalam Sungai Kuala Lah dan Sungai Nenggiri yang akan ditangkap oleh kami untuk dijual,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gua Musang Supt Sik Choon Foo ketika dihubungi Bernama mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Sumber: BERNAMA