Global

“Menteri Dalam Negeri Akhiri Lawatan Kerja ke Bangkok dengan Pertemuan Bersama UNICEF Thailand”

Menteri Dalam Negeri menyelesaikan lawatan kerja rasmi ke Bangkok, Thailand hari ini dengan membuat kunjungan dan pertemuan bersama pihak UNICEF Thailand. Dia disambut oleh Miss Kyungsun Kim, Wakil UNICEF di Thailand.

Perbincangan mengenai “alternative to detention” dan perlindungan terhadap kanak-kanak oleh migrasi menunjukkan komitmen untuk memastikan hak asasi manusia dan kesejahteraan kanak-kanak dijaga dalam konteks migrasi.

Sambutan yang baik dari Wakil UNICEF Thailand menunjukkan kepentingan kedua-dua pihak dalam memperjuangkan isu-isu ini. Serta, perkongsian tentang kejayaan Jabatan Imigresen Malaysia dalam perlaksanaan Baitul Mahabah menambah dimensi positif kepada perbincangan, memberi inspirasi dan idea-idea baru untuk meningkatkan inisiatif perlindungan di Malaysia.

Pertukaran idea antara agensi tempatan dan pertubuhan antarabangsa seperti UNICEF adalah penting untuk memperluas pemahaman dan mencipta penyelesaian yang lebih berkesan dalam bidang perlindungan kanak-kanak dan migrasi. Semoga hasil dari pertemuan ini dapat memberi impak positif dalam pembangunan dasar dan pelaksanaan inisiatif di Malaysia.

Sumber: Facebook Kementerian Dalam Negeri