Tempatan

Lanjutan Reman Tiga Suspek Rasuah Perlis Berhubung Urusan Pendaftaran Perkahwinan Thailand

Kes disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perlis.

Tempoh reman terhadap tiga lelaki termasuk pendaftar perkahwinan di sebuah jabatan di Perlis telah dilanjutkan tiga hari lagi untuk melengkapkan siasatan kes rasuah berjumlah RM1.18 juta yang melibatkan urusan pendaftaran perkahwinan pasangan yang bernikah di Thailand.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata sambungan reman sehingga 12 Jun terhadap pegawai jabatan kerajaan itu dan seorang pemilik syarikat bersama bapanya, masing-masing berusia lingkungan 40-an, 20-an dan 50-an dibenarkan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kangar, Ahmad Hamdi Mustafar.

Rabu lepas, Bernama melaporkan bahawa ketiga-tiga suspek itu telah direman selama lima hari sehingga hari ini bagi membantu dalam siasatan kes rasuah yang berkenaan. Laporan tersebut mengungkapkan bahawa suspek pertama yang merupakan pendaftar perkahwinan didakwa menerima suapan berjumlah RM1.18 juta daripada pemilik syarikat tersebut.

Suapan itu bertujuan untuk membolehkan pasangan yang bernikah di Thailand mendaftar perkahwinan di jabatan agama di Perlis tanpa menuruti prosedur yang ditetapkan. Suspek pertama tersebut dipercayai menjalankan urusan dengan pemilik syarikat melalui bapanya yang bertindak sebagai perantara. Dakwaan ini disangkakan berlaku dari tahun 2022 hingga 2023.

Pengarah SPRM Perlis Mohd Nor Adha Ab Gani mengesahkan penahanan tersebut dan memaklumkan kes itu disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

Sumber: BERNAMA