Pendidikan

Langkah Ke Arah Masa Depan: Pengumuman Fakulti AI Pertama di Malaysia

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir mengumumkan bahawa Fakulti Kecerdasan Buatan (AI) pertama di Malaysia akan dirasmikan pada 10 Mei ini. Beliau menyatakan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka hadir untuk menyempurnakan majlis perasmian tersebut yang akan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL).

“Pada peringkat permulaan, Fakulti AI bermula di UTM (Universiti Teknologi Malaysia) dan ada juga konsortium dengan universiti lain. Ini sebagai permulaan kerana kalau kita mahu menjadikan fakulti itu (AI) benar-benar berkualiti baik, kita boleh mendapatkan kepakaran-kepakaran yang ada di universiti lain untuk bersama-sama menjayakan penubuhan fakulti itu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Jom Masuk U (JMU) 2024 di Universiti Teknologi MARA (UiTM) kampus cawangan Seri Iskandar, di sini, hari ini.

Sebelum ini, Zambry telah mengumumkan bahawa program Ijazah Sarjana Muda AI telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pendidikan Tinggi (JKPT) pada bulan Januari yang lalu. Beliau menyatakan bahawa kohort pertama pelajar akan memulakan pengajian pada bulan Oktober tahun ini. Zambry juga menekankan bahawa pembangunan kurikulum AI telah dijalankan dengan teliti untuk memenuhi keperluan industri, melibatkan pakar-pakar dalam bidang AI dan selaras dengan Pelan Hala Tuju Kecerdasan Buatan Negara 2021-2025 yang digubal oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Beliau juga menyatakan bahawa penganjuran JMU 2024 bertujuan untuk mempromosikan program pendidikan yang ditawarkan oleh pelbagai institusi pendidikan tinggi di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi. Ini termasuk universiti awam, institusi swasta, politeknik, kolej komuniti dan juga Institusi Latihan Kemahiran Awam. JMU 2024 diadakan di 10 zon yang berbeza, termasuk di Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Kelantan, UiTM cawangan Sabah dan Sarawak serta Universiti Malaysia Perlis bermula hari ini hingga 9 Jun akan datang.