Tempatan

Kerajaan Sepakat Bina Jawatankuasa Dekarbonisasi Kebangsaan

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mempengerusikan Mesyuarat Kelima Majlis Tindakan Perubahan Iklim Negara (MTPIN) hari ini. Gambar: Facebook Anwar Ibrahim

Kerajaan bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Dekarbonisasi Kebangsaan yang akan melibatkan kerajaan-kerajaan negeri dan pihak berkepentingan berkaitan. Tujuannya adalah memastikan peralihan ke pembangunan rendah karbon dapat dilaksanakan dengan teliti dan seimbang.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi perkongsian dalam Facebook selepas mempengerusikan Mesyuarat Kelima Majlis Tindakan Perubahan Iklim Negara (MTPIN) hari ini berkata pelaksanaan itu akan turut disokong dengan dasar baharu yang lebih terangkum dan menyeluruh dengan mengambil kira komitmen negara di bawah Perjanjian Paris.

“Sektor kewangan juga turut memberikan komitmen dalam memperkukuh peranan institusi kewangan dalam menyokong hala tuju peralihan pembangunan rendah karbon menerusi Jawatankuasa Bersama Mengenai Perubahan Iklim.

“Segala keputusan hari ini akan menjadi asas kepada pendirian negara pada persidangan peringkat antarabangsa. Isu perubahan iklim serantau juga akan diberi keutamaan semasa Malaysia memegang kepengerusian ASEAN bermula tahun depan,” kata Anwar.

MTPIN ialah platform perbincangan antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri bagi menetapkan dasar dan hala tuju berkaitan perubahan iklim.

Dalam mesyuarat itu, Anwar berkata Malaysia kekal komited dalam memastikan aspirasi Pelepasan Gas Rumah Kaca (GHG) sifar bersih negara dapat dicapai menjelang 2050.

“Fokus utama kerajaan adalah untuk mempercepat proses peralihan kepada ekonomi rendah karbon dan kepentingan melindungi rakyat daripada impak perubahan iklim yang makin dirasai negara,” kata beliau.

Malah, Perdana Menteri turut menekankan pendekatan pelbagai dimensi oleh semua pihak dalam usaha mengarusperdanakan perubahan iklim dalam dasar sektoral dan rancangan pembangunan negara.

Oleh itu, beliau yakin langkah-langkah yang dipersetujui dalam mesyuarat itu akan memastikan negara terus maju dalam menangani isu perubahan iklim secara menyeluruh dan bersatu padu untuk melindungi generasi akan datang.

Sumber: BERNAMA