Global

Kenyataan Pejabat Media Gaza: Sekatan Israel Halang Kemasukan Haiwan Korban

Trak bantuan kemanusiaan Mesir menunggu kebenaran merentasi sempadan Rafah ke Semenanjung Gaza, 15 Okt 2023. Gambar: Reuters

Sekatan terbaru Israel menyebabkan ratusan ribu keluarga di Semenanjung Gaza tidak dapat melakukan ibadah korban untuk Aidiladha tahun ini menurut kenyataan pejabat media Gaza pada Sabtu.

Pejabat tersebut menyatakan bahawa “Pasukan pendudukan telah melakukan jenayah baru” dengan menghalang kemasukan haiwan korban melalui penutupan semua lintasan di Semenanjung Gaza termasuk lintasan sempadan Rafah dan lintasan Kerem Shalom.

Pejabat media menegaskan bahawa larangan ini merupakan “satu pelanggaran hak asasi manusia yang jelas dan mengabaikan nilai-nilai kemanusiaan dan Islam,” lapor Agensi Anadolu.

“Tanggungjawab moral dan undang-undang memerlukan masyarakat antarabangsa untuk melakukan campur tangan secara serius bagi menamatkan pembunuhan beramai-ramai dan menghentikan pencabulan hak dan hak asasi umat Islam secara terang-terangan,” menurut kenyataan itu.

Hampir 37,300 rakyat Palestin terbunuh di Gaza sejak Oktober tahun lalu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak dan hampir 85,200 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Sumber: BERNAMA