Global

Kementerian Pengangkutan Jepun Memeriksa Honda: Pengeluar Kenderaan Mengakui Pelanggaran Ujian

Kementerian Pengangkutan Jepun telah menjalankan pemeriksaan di ibu pejabat Honda Motor Co di Tokyo pada hari Isnin. Tindakan ini berlaku setelah syarikat tersebut dan pengeluar kenderaan lain mengakui bahawa mereka telah menjalankan ujian yang tidak lengkap untuk mendapatkan pensijilan kenderaan yang diperlukan untuk pengeluaran secara besar-besaran.

Selepas pemeriksaan itu, Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan akan memutuskan sama ada untuk mengenakan hukuman pentadbiran bagi mengelakkan kejadian berulang dan menentukan jika pemanggilan semula diperlukan dengan memeriksa sama ada kenderaan yang terjejas memenuhi piawaian keselamatan dan prestasi alam sekitarnya, lapor Kyodo News.

Honda berkata ujian kenderaan bagi 22 model telah dijalankan secara tidak lengkap, termasuk pelaporan data yang dipalsukan. Tiada model semasa yang terjejas, menurut laporan tersebut.

Honda menjadi syarikat keempat yang diperiksa di bawah undang-undang kenderaan pengangkutan jalan raya selepas Toyota Motor Corp., Yamaha Motor Co. dan Suzuki Motor Corp., seminggu selepas lima pembuat kereta mendedahkan bahawa ujian keselamatan tidak dijalankan mengikut spesifikasi kerajaan.

Sebanyak 38 model dikeluarkan oleh lima pengeluar kenderaan terjejas. Enam daripada model yang terjejas yang dihasilkan oleh Toyota, Mazda dan Yamaha Motor kini berada di pasaran dan kementerian telah mengarahkan penghantaran dihentikan.

Menurut laporan itu, kementerian akan memulakan siasatan terhadap Mazda Motor Corp. tidak lama lagi.

Salah laku terbaru itu didedahkan selepas kementerian pengangkutan mengarahkan 85 pengeluar kenderaan dan pembekal alat ganti untuk menyiasat sama ada pensijilan diperoleh dengan betul, berikutan beberapa siri skandal serupa yang melanda syarikat kumpulan Toyota pada 2022 dan seterusnya.

Sumber: BERNAMA/XINHUA