Kesihatan

Kementerian Kesihatan Nilai 95 Hospital Untuk Kerjasama Awam-Swasta

Dr DZulkefly ketika memberi ucapan pada Majlis Perasmian Pek Kasih Mama dengan kerjasama Shopee Malaysia di Dewan Perbandaran Kuala Selangor Puncak Alam hari ini. Gambar: BERNAMA

Kementerian Kesihatan sedang mengenal pasti hospital yang akan terlibat dalam inisiatif kerjasama awam-swasta untuk memperkuat sektor penjagaan kesihatan di Malaysia. Datuk Seri Dr Dzulkefly, Menteri Kesihatan menyatakan bahawa mereka sedang menilai 95 hospital yang telah menyatakan minat untuk menerima pesakit dari hospital awam, terutamanya untuk keperluan perkhidmatan nefrologi, kardiologi, pembedahan kardiotorasik dan pengimejan radiologi.

“Kita telah diperuntuk RM144 juta bagi melaksanakan penyumberluaran dan kita memberikan peluang kepada hospital swasta untuk memberikan Permintaan untuk Cadangan.

“… kita masih lagi mempertimbang dan menyenarai pendek siapa yang kita akan izinkan untuk terlibat dalam penyumberluaran ini terutama dalam empat disiplin tersebut,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penyerahan Pek Kasih Mama di sini hari ini.

Beliau berkata inisiatif itu, yang juga dapat membantu menangani masalah masa menunggu di hospital awam, akan dimuktamad dalam masa terdekat.

Mengulas program kardiotorasik yang disediakan oleh Kolej Diraja Pakar Bedah Edinburgh, Dzulkefly berkata perkara itu tidak menjadi isu dan mana-mana pihak yang mempunyai kemusykilan boleh merujuk kepada kenyataan Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia Ailsa Terry.

Sumber: BERNAMA