Global

Kebanyakan kes kad pengenalan palsu dikesan apabila pemilik dewasa-KDN

PUTRAJAYA: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mendedahkan bahawa kebanyakan kes penggunaan dokumen pengenalan diri palsu, seperti kad pengenalan, dapat dikesan apabila pemegangnya mencapai usia dewasa atau ketika penukaran daripada MyKid kepada MyKad.

Beliau menyatakan bahawa terdapat pasangan suami isteri yang mengambil anak angkat tetapi mengisytiharkan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bahawa bayi tersebut adalah anak kandung mereka. Masalah ini biasanya tidak dapat dikesan ketika bayi masih kecil, tetapi menjadi jelas apabila anak tersebut berusia 12 tahun dan perlu membuat MyKad. Pada waktu itu, perbezaan fizikal antara anak dan pasangan suami isteri menjadi lebih nyata.

“(Bayi) kecil lagi kita tidak boleh bezakan tetapi apabila berusia 12 tahun bila wajib buat MyKad, maka waktu itu kita boleh tengok kadang-kadang pasangan itu kulit cerah, tetapi anaknya tidak sama, dari segi fizikal pun kita boleh kenal,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa beberapa kes penggunaan dokumen pengenalan palsu telah dikesan oleh Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) di pintu masuk negara. Ketika pemeriksaan pasport dilakukan, jika timbul kecurigaan, pihak imigresen akan melakukan pemeriksaan lanjut yang sering kali mengesahkan bahawa dokumen tersebut tidak sahih.

Dalam menghadapi situasi ini, Saifuddin Nasution menyatakan bahawa pihaknya akan menasihatkan pasangan atau individu terlibat untuk membuat pendaftaran kelahiran baru mengikut saluran undang-undang yang betul.

Ketika ditanya mengenai penambahbaikan ciri keselamatan pada MyKad, beliau menjelaskan bahawa ciri-ciri fizikal dan keselamatan pada dokumen pengenalan diri tersebut sudah memadai.

Sementara itu, Ketua Pengarah JPN Badrul Hisham Alias menegaskan bahawa pihaknya sentiasa melaksanakan penguatkuasaan secara berterusan untuk mengekang penggunaan MyKad palsu. Beliau mengakui bahawa kebanyakan kes yang dijumpai pada hari ini adalah kes-kes lama yang melibatkan Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957, di mana ibu bapa mendaftarkan bayi yang bukan anak kandung mereka sebagai anak kandung.

“Perkara ini dapat kita kesan apabila kanak-kanak itu berusia 12 tahun dan dari situ kita boleh kesan, contohnya muka tidak seiras dengan ibu bapa dan sebagainya,” katanya.

Untuk tempoh empat bulan pertama tahun ini, JPN berjaya mengesan 21 kes melibatkan penggunaan kad pengenalan palsu melalui 230 operasi yang dijalankan di seluruh negara.

Sumber: Berita Awani