Global

KDN sentiasa pantau bekas anggota kumpulan terancang, militan

JOHOR BAHRU: Polis memberi jaminan sentiasa memantau bekas anggota kumpulan terancang atau militan yang pernah ditahan sebelum ini. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menyatakan bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) juga sentiasa memastikan proses rehabilitasi golongan tersebut berjalan dengan lancar agar tidak menjadi ancaman kepada masyarakat.

Menurut Saifuddin, pihak polis mempunyai pengalaman luas dalam menguruskan insiden serangan berdasarkan profil pangkalan data lengkap yang telah dikumpul selama 217 tahun. Beliau meyakinkan masyarakat bahawa data dan pendekatan yang digunakan oleh PDRM cukup untuk menguruskan insiden seperti serangan.

“Ia kerana kita ada latar belakang bekas anggota yang dulu pernah terbabit dengan kegiatan militan, ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan kemudian dilepaskan. Polis ada pendekatan bagi memantau mereka,” katanya.

Beliau menegaskan agar masyarakat tidak membuat spekulasi berlebihan mengenai serangan Balai Polis Ulu Tiram, yang dilakukan oleh suspek bersendirian, tanpa kaitan dengan ancaman militan termasuk Jemaah Islamiyah.

Dalam sidang media di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Polis Johor, Saifuddin turut ditemani oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain dan Ketua Polis Johor, Komisioner M Kumar. Saifuddin juga menyatakan bahawa Malaysia tidak berhasrat untuk meluaskan skop siasatan kepada rangkaian militan antarabangsa atau pihak berkuasa rantau ini, tetapi akan fokus kepada insiden yang berlaku.