Global

Isu dakwaan kekerasan di depoh tahanan Imigresen, masih tiada wakil HRW tampil – KDN


KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menyatakan bahawa tiada wakil daripada Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) hadir untuk mengadakan pertemuan dengan pihaknya berhubung dakwaan berlaku kekerasan di depoh tahanan Imigresen. Beliau menegaskan bahawa meskipun pihaknya telah menyatakan kesediaan untuk bersemuka bagi menjawab dakwaan tersebut, HRW masih belum memberi sebarang maklum balas.

Saifuddin Nasution menegur laporan HRW yang dianggap tidak wajar, kerana Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sentiasa berusaha menjaga kebajikan tahanan di depot mereka dan banyak bertolak ansur. Sebagai contoh, beliau menyebut bahawa terdapat pendatang dari Filipina dan Amerika Syarikat (AS) yang telah berada di Malaysia selama lapan hingga sembilan tahun. Ketika disemak, kedutaan AS tidak mengakui tahanan tersebut sebagai warganegara mereka, tetapi pihak Imigresen tetap menjaga mereka.

Beliau berkata, “Tiba-tiba HRW lapor kita berlaku kejam pula. Kalau betul-betul nak (menjaga) hak asasi manusia maka bantu kita uruskan mereka ini dengan lebih baik. Hal ini sepatutnya HRW bantu kita.”

Saifuddin Nasution menjelaskan bahawa terdapat 20 depoh Imigresen di seluruh negara dengan kapasiti 20,450 tahanan. Namun, setakat 31 Mac lalu, jumlah tahanan yang ditempatkan di depoh adalah 13,530, iaitu di bawah kapasiti maksimum.

Beliau juga mengulas mengenai perbelanjaan kerajaan untuk membiayai tahanan di depoh seluruh negara, menyatakan bahawa sebanyak RM122,645,458.48 telah dikeluarkan untuk kos penghantaran pulang, pengurusan perbelanjaan utiliti, makan minum, dan barangan keperluan asas tahanan. Selain itu, kerajaan menyediakan peruntukan RM209.2 juta untuk menaik taraf depoh tahanan di Lenggeng, Negeri Sembilan; Pekan Nanas di Johor; Bekenu di Sarawak; serta Sandakan dan Tawau di Sabah, yang dijangka siap pada 9 Jun.

Projek menaik taraf ini termasuk pemasangan pagar keselamatan, rakaman kamera litar tertutup, dan penggera keselamatan bagi tujuan kawalan pemantauan, tambah Saifuddin Nasution.

Sumber: Berita Awani