Tempatan

Isa Samad bebas pertuduhan rasuah pembelian hotel

Isa Samad menunjukkan isyarat bagus kepada wartawan yang hadir.
Sumber gambar malaysiakini

Bekas pengerusi Felda Mohd Isa Abdul Samad berjaya dalam rayuannya untuk membatalkan sabitan serta hukuman penjara enam tahun dan denda RM15.45 juta bagi sembilan pertuduhan rasuah yang dikaitkan dengan pembelian sebuah hotel di Sarawak.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan dipengerusikan oleh hakim Vazeer Alam Mydin Meera pagi ini membenarkan rayuan terhadap keputusan bersalah dan hukuman 2021 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Bercakap bagi pihak rakan hakim panel Ahmad Zaidi Ibrahim dan SM Komathy Suppiah, Vazeer memutuskan bahawa hakim perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah salah arah dirinya apabila mensabitkan perayu.

Vazeer berkata apabila terdapat dua versi peristiwa mengenai wang yang didakwa diberikan kepada Isa, maka faedah kesangsian itu sepatutnya diberikan kepada perayu.

Dia menegaskan tiada bukti yang boleh dipercayai untuk menunjukkan bahawa Isa mengarahkan saksi pendakwaan ke-21 Muhammad Zahid Md Arip (bekas pegawai khas Isa) untuk membuat sebarang tuntutan kewangan daripada saksi pendakwaan ke-16 Ikhwan Zaidel (bekas pengarah urusan Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd) sebagai suapan atas bantuan perayu bagi memastikan Felda Investment Corp Sdn Bhd (FICSB) meluluskan pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) di Kuching.

Vazeer menegaskan bahawa keputusan untuk membeli MPHS pada harga RM160 juta telah dibuat dalam mesyuarat lembaga pengarah FICSB ke-10 pada 29 April 2014, tetapi Zahid mendakwa permintaan untuk suapan daripada Isa hadir beberapa ketika selepas itu.

“Jika begitu, maka tidak boleh dikatakan bahawa suapan itu adalah untuk bantuan yang diberikan untuk mendapatkan kelulusan FICSB, kerana peristiwa itu telah berlaku dan bantuan perayu tidak akan diperlukan lagi,” katanya.

Vazeer memutuskan bahawa frasa ‘Kalau dia orang bagi apa-apa nanti kau ambillah’, walaupun dikatakan oleh Isa, tidak boleh ditafsirkan sebagai arahan atau arahan perayu kepada Zahid untuk mengambil apa-apa wang yang ditawarkan oleh Ikhwan.

Vazeer berkata tiada bukti yang boleh dipercayai menunjukkan wujud persefahaman antara Isa dan Zahid, supaya Zahid menggunakan perkataan kod ‘Salam’ yang didakwa dengan Ikhwan, supaya Ikhwan kononnya membuat pembayaran.

Vazeer menambah bahawa hakim perbicaraan tersilap kerana tidak mempertimbang pihak pendakwaan mengubah naratif dalam kes terhadap Isa semasa prosiding mahkamah.

Vazeer menegaskan bahawa pada mulanya, naratif pendakwa adalah bahawa suapan itu ganjaran untuk membantu meluluskan pembelian MPHS, dan kemudian dalam perjalanan perbicaraan ini telah ditukar kepada ‘dorongan’ untuk Isa untuk tidak mengganggu kontrak pembelian MPHS .

“Pihak pendakwaan tidak boleh menukar tiang gol,” kata hakim rayuan.

Ketika ditemui media selepas prosiding rayuan di Istana Kehakiman di Putrajaya, Isa menzahirkan kesyukuran kepada Allah kerana keputusan itu membolehkan dia dan keluarganya meneruskan kehidupan selepas enam tahun kes mahkamah tergantung ke atasnya.

Mengenai sama ada dia akan menyertai semula politik, bekas menteri besar Negeri Sembilan itu berkata politik adalah sesuatu yang subjektif.

Bekas ahli parlimen Jempol itu berkata sama ada mahu menyertai semula atau kekal bersara daripada politik bergantung kepada keadaan.

“Jika keadaan baik dan saya diperlukan, maka saya akan masuk semula. Jika tidak, saya masih kekal sebagai penyokong kuat parti kerana kes masih belum selesai (kerana kemungkinan pihak pendakwaan merayu kepada Mahkamah Persekutuan).

“Apa yang pasti saya penyokong setia Umno,” kata bekas Adun Bagan Pinang itu sambil isteri dan ahli keluarganya memandang ke arah koridor awam Istana Kehakiman.

Peguam perayu Sallehudin Saidin menambah, pihak pendakwaan mempunyai 14 hari mulai hari ini untuk memfailkan rayuan ke Mahkamah Persekutuan.

Sementara itu, timbalan pendakwa raya Afzainizam Abdul Aziz berkata pasukan pendakwaan akan memberi taklimat kepada peguam negara mengenai keputusan hari ini sebelum memutuskan sama ada untuk membuat rayuan.

Isa didakwa dengan sembilan pertuduhan secara tidak jujur menerima suapan untuk dirinya sendiri, berjumlah RM3.09 juta dalam bentuk wang tunai, daripada ahli lembaga Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd Ikhwan Zaidel, melalui Zahid.

Wang itu dikatakan sebagai suapan kerana membantu meluluskan pembelian hotel oleh Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FICSB) dengan harga RM160 juta.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Aras 49, Menara Felda, Platinum Park, No 11, Persiaran KLCC, antara 21 Julai 2014 dan 11 Dis 2015.

Sembilan pertuduhan itu dirangka mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009, boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) undang-undang yang sama.

Isa berdepan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun, dan denda sekurang-kurangnya lima kali ganda nilai suapan, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada mulanya didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, kesnya kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Zahid pernah bersama Umno sebelum menyertai Bersatu. Dia bertanding dan kalah menentang bekas perdana menteri Najib Abdul Razak pada pilihan raya umum ke-14 pada 2018.