Politik

Bilik Gerakan SPRM Semasa PRK DUN N.20: Bantu Tangani Rasuah

SPRM mengingatkan kepada semua calon dan parti politik yang bertanding agar tidak melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh melanggar undang-undang dan peraturan pilihan raya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melancarkan bilik gerakan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undang Negeri (DUN) N.20 Sungai Bakap pada Sabtu lalu.

Dalam satu kenyataan, SPRM menyatakan tujuan bilik gerakan ini adalah untuk membolehkan orang ramai memberikan maklumat dan aduan mengenai rasuah dan penyalahgunaan kuasa semasa PRK tersebut berlangsung.

“Bilik gerakan PRK DUN N.20 Sungai Bakap beroperasi 24 jam mulai Sabtu hingga 6 Julai 2024 dan akan ditempatkan di dua lokasi iaitu di SPRM Pulau Pinang, Jalan Sultan Ahmad Shah dan di SPRM Cawangan Seberang Perai.

“Selain itu, orang ramai juga boleh menyalurkan sebarang aduan rasuah dan salah guna kuasa melalui emel kepada prk2024 [email protected] atau hubungi talian 04-2299262 sambungan 1107,” katanya pada Sabtu.

Dalam pada itu, SPRM juga memberi peringatan kepada semua calon dan parti politik yang bertanding agar tidak melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh melanggar undang-undang dan peraturan pilihan raya selaras dengan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan Akla Kesalahan Pilihan Raya 1954.