Tempatan

Bapa, kekasih mengaku bersalah abaikan anak tujuh tahun

Pasangan itu didakwa mengabaikan kanak-kanak berusia 7 tahun terbabit sehingga mengalami kekurangan zat makanan atau malnutrisi. – Gambar/ Astro AWANI

JOHOR BAHRU: Seorang bapa dan teman wanitanya mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, di sini, atas pertuduhan mengabaikan anak lelaki sehingga kesihatannya merosot, dari Julai sehingga Oktober tahun ini.

Pengakuan itu dibuat tertuduh, R. Thayalan, 37, dan K. Mageswari, 39, selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Fatimah Zahari.

Berdasarkan pertuduhan, mereka didakwa mengabaikan kanak-kanak berusia 7 tahun itu sehingga mengalami kekurangan zat makanan atau malnutrisi.

Sementara itu, dalam pertuduhan berasingan, teman wanitanya mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mendatangkan kecederaan fizikal pada tangan kanan kanak-kanak itu.

Kesemua perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah di Taman Pulai Jaya, Johor Bahru antara Julai hingga 12 Oktober lalu.

Mereka didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 31(1) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, S. Theviya dan Abdul Umar Faiz Abdul Kohar manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah kemudiannya membenarkan jaminan sebanyak RM6,000 bagi setiap tertuduh, beserta syarat tambahan perlu melapor diri di balai polis sebulan sekali, dilarang mengganggu saksi pendakwaaan dan menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Tarikh 21 November depan ditetapkan bagi sebutan semula kes dan lantikan peguam.