Politik

SPR Edar 128 Kertas Undi Pos untuk PRK DUN Sungai Bakap

Beliau berkata pengeluaran kertas undi pos itu dilakukan oleh petugas pilihan raya yang dilantik Pegawai Pengurus dengan kehadiran ejen undi pos daripada calon-calon bertanding. 

Hari ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengedarkan 128 kertas undi pos kepada individu yang memenuhi syarat untuk mengundi secara pos dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap.

Setiausaha SPR Datuk Ikmalrudin Ishak berkata sebanyak 120 kertas undi pos Kategori 1A dikeluarkan untuk petugas pilihan raya dan anggota polis manakala lima undi pos Kategori 1B bagi warganegara Malaysia yang tinggal di luar negara dan tiga undi pos Kategori 1C untuk agensi dan organisasi.

“Kesemua anggota polis terlibat dalam PRK ini telah dikeluarkan kertas undi pos. Oleh itu, tiada pusat mengundi awal akan dibuka pada 2 Julai nanti,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata pengeluaran kertas undi pos itu dilakukan oleh petugas pilihan raya yang dilantik Pegawai Pengurus dengan kehadiran ejen undi pos daripada calon-calon bertanding.

Ikmalrudin turut mengingatkan semua pengundi pos supaya membuat penandaan pada kertas undi, mengisi dengan lengkap dan betul borang Perisytiharan Identiti (Borang 2) serta segera mengembalikannya kepada Pegawai Pengurus sebelum pukul 5 petang pada hari mengundi, 6 Julai ini.

“Pengundi juga diingatkan agar sentiasa menjaga kerahsiaan undi masing-masing dengan tidak merakam gambar kertas undi pos dan menularkannya di laman media sosial,” katanya.

PRK DUN Sungai Bakap yang menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin dan calon Perikatan Nasional (PN) Abidin Ismail diadakan susulan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lepas akibat keradangan dalam perut.

SPR menetapkan 6 Julai ini bagi hari mengundi untuk PRK berkenaan yang mempunyai 39,279 pemilih terdiri daripada 39,222 pengundi biasa dan 57 anggota polis.

Sumber: BERNAMA