Tempatan

Pagi gempur warga asing, petang kembali ‘meriah’ – Ini penjelasan KDN

58508 Pati, 871 Majikan ditahan sehingga Februari ini

KUALA LUMPUR: Isu mengenai serbuan ke atas pendatang asing tanpa izin (PATI) membuka tirai hari ketiga persidangan Dewan Rakyat hari ini, dengan V Ganabatirau (PH-Klang) membangkitkan mengenai senario yang didakwanya berlaku di Klang.

Melalui Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri, beliau memohon penjelasan Kementerian Dalam Negeri (KDN) selepas mendakwa penduduk Klang masih kurang berpuas hati terhadap hasil serbuan ke atas lubuk PATI di kawasan pedalaman Klang berikutan jumlahnya masih tinggi.

Beliau turut mempersoalkan mengenai serbuan dilakukan pihak berkuasa dengan mendakwa selepas lokasi tertentu digempur pada waktu pagi, situasi kembali meriah seperti biasa pada sebelah petang.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika menjelaskan perkara itu berkata ketika ini jumlah pekerja asing yang sah dalam negara direkodkan seramai 1.2 juta.

“Bila buat serbuan dan tangkap, perkara pertama yang kita buat adalah pemeriksaan. (Mereka ini) ada yang tiada dokumen, ‘overstay’ (tinggal lebih masa) atau salah guna pas (dan) ada juga yang ada dokumen sah.

“Rekod kita sekarang bagi setiap 100 tangkapan dilakukan, kita dapati yang tak lengkap – ‘overstay’, langgar atau salah guna pas sekitar 20 peratus. Bermaksud setiap 10 orang, lapan hadir ke negara ini secara sah.

“Kerana itu kita perhatikan kalau hari ni tangkapan (dan) selepas lakukan pemeriksaan, (mereka didapati) ada dokumen sah, tentulah kita lepas. Kalau tak ada (yang disahkan langgar undang-undang) kita terus hantar ke depoh, buka IP (kertas siasatan), serahkan kepada DPP (timbalan pendakwa raya)dan berakhir kepada pendakwaan… itu penjelasan senario pagi tangkap, petang kembali meriah,” katanya menjawab soalan tambahan Ganabatirau.

5 negeri paling ramai warga asing

Menjawab soalan asal Ahli Parlimen Klang itu, beliau mengesahkan rekod KDN mengenal pasti lima negeri merekodkan keberadaan PATI paling ramai iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Johor, Sabah dan Sarawak.

Dari segi serbuan katanya, antara tempoh 1 Januari 2022 hingga 7 Februari 2024, sejumlah 20,880 operasi penguatkuasaan dilakukan dengan Jabatan Imigresen melakukan 58,508 tangkapan membabitkan PATI, selain 871 majikan kerana kesalahan melindungi dan menggajikan PATI.

Dalam konteks Klang secara khusus, beliau berkata pihaknya mengenal pasti lapan ‘hotspot’ yang diklasifikasikan paling ramai pendatang asing, berdasarkan kepada aduan orang ramai dan risikan Jabatan imigresen.

Antaranya, kawasan itu membabitkan Pasar Borong Klang, Pasar Besar Klang, GM Klang, Kawasan Perindustrian Bandar Sultan Sulaiman, Kawasan Industri Pulau Indah dan Bandar Bukit Tinggi.

“Dah kita tahu (hotspot) ini apa kita buat adalah pemantauan dan naziran secara rutin…. Kita dah buat 36 serbuan di Klang tahun ini sahaja… dalam dalam tempoh 60 kita dah buat 36 serbuan di Klang dan tangkap 2,054 PATI dan majikan.

“Bermaksud ops di Klang selang sehari. Itulah komitmen ditunjukkan secara berterusan untuk tangani perkara ini,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Datuk Sri Dr Wee Jeck Seng (BN-Tanjung Piai), Saifuddin menegaskan langkah menangani keberadaan warga asing dikategorikan PATI harus menjadi tanggungjawab semua membabitkan agensi kerajaan, Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan juga rakyat.

“Kenapa PBT. Kalau dikaitkan dengan meja berniaga di pasar, agensi yang bertanggungjawab adalah PBT. Kalau meja tu dah diberi lesen perniagaan sah kepada warga tempatan, tetapi orang asing pula niaga, tindakan pada PBT.

“Hal ini harus ditangani bersama kerana kita ada tiga tingkat kerajaan dan pelbagai agensi. Jumlah serbuan dan tangkapan adalah manifestasi konsistensi kita untuk tangani tangani,” katanya.