Tempatan

“Kita akan merasai kesan negatif,” kata rakyat Malaysia tentang kenaikan cukai perkhidmatan

Cukai perkhidmatan untuk bil elektrik isi rumah akan meningkat kepada 8 peratus dari 6 peratus bermula 1 Mac

Beberapa rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat telah mendedahkan bahawa mereka akan bersedia menerima peningkatan sedikit dalam bil elektrik bulanan menyusul pengenakan cukai perkhidmatan 8 peratus untuk bil elektrik isi rumah yang diumumkan semalam.

Pekerja bebas Sherina K, 52 tahun, yang tinggal di Kuala Lumpur, berkata kenaikan dua peratus dari enam peratus kepada lapan peratus adalah tidak perlu bagi isi rumah mereka yang terdiri daripada tiga orang.

“Dalam jumlahnya, kami adalah isi rumah sederhana, dan seperti yang diketahui, bil tersebut cukup tinggi. Tambah lagi kenaikan dua peratus, kami akan rasa tekanan kerana kos hidup semakin meningkat. Jika kami merasakannya, bagaimana pula dengan isi rumah berpendapatan rendah?

“Apa pula penyelesaiannya? Adakah cara alternatif seperti panel solar akan lebih murah? Apakah pilihan untuk isi rumah sederhana dan berpendapatan rendah?” katanya.

Sherina juga mendapati pemilihan masa yang membingungkan, mengingatkan bahawa kini sedang berlaku musim panas yang akan berlangsung selama sebulan atau dua, dan kebanyakan rumah akan menggunakan penghawa dingin dan kipas untuk tempoh yang lebih lama untuk menghadapi keadaan panas dan lembap.

Aaron, 40 tahun, yang bekerja sendiri dan tinggal di sebuah kondominium di Damansara dengan isteri dan anak lelakinya, mendedahkan bahawa bil elektriknya purata adalah RM320 sebulan.

Walaupun begitu, katanya, mereka sentiasa berhati-hati dengan penggunaan elektrik mereka dan oleh itu tidak akan mempertimbangkan pelaksanaan apa-apa langkah penjimatan kos.

“Kenaikan dua peratus dalam cukai perkhidmatan untuk penggunaan tenaga akan mengenakan kos sekitar RM26 kepada kami, dan ini sesuatu yang harus kami bayar, jadi kami tidak mempunyai sebarang aduan.

“Saya bekerja dari rumah, jadi saya menghabiskan banyak masa di komputer, dan bil elektrik kami dijangka dan sesuatu yang kami dapat urus. Segala-galanya semakin mahal di seluruh papan, jadi kita hanya perlu mencari cara untuk meningkatkan pendapatan kita untuk bertahan,” katanya.

Daniel Toh, 42 tahun, seorang jurujual yang tinggal di sebuah kondominium tiga bilik tidur bersama ibunya di Segambut, berkongsi bahawa dia tidak akan terjejas oleh peningkatan cukai perkhidmatan kerana bil elektrik bulanannya adalah antara RM80 hingga RM100.

“Kami hanya berdua di rumah, jadi kami cuba untuk mengelakkan penggunaan penghawa dingin dan sebaliknya menggunakan kipas dan membuka tingkap untuk sirkulasi udara yang lebih baik. Untuk menjimatkan wang, ibu saya dan saya tidur di bilik yang sama, jadi kami hanya menggunakan satu unit penghawa dingin pada waktu malam, yang membantu kami mengekalkan bil elektrik kami rendah.

“Bagaimanapun, saya berasa simpati kepada mereka yang mempunyai keluarga besar dan bukan pendapatan besar. Kenaikan dua peratus boleh menjadi kos tambahan yang tidak perlu terutamanya dalam iklim ekonomi semasa,” katanya.

Azry Tamzil, 45 tahun, seorang pereka yang tinggal di sebuah rumah bandar di Shah Alam bersama isteri dan tiga anaknya, berkata dia mengakui peningkatan itu kerana itu adalah sesuatu yang akan mereka uruskan sebagai sebuah keluarga.

“Bil elektrik kami berkisar antara RM750 hingga RM830 setiap bulan, jadi ya, ia akan memberi impak kecil kepada perbelanjaan bulanan kami di mana kami perlu mencari cara untuk meningkatkan pendapatan kami kerana kos hidup semakin meningkat.

“Pada masa ini adalah cuti sekolah dan ketiga-tiga anak kami berada di rumah. Cuacanya sangat panas dan kami ingin anak-anak kami berasa selesa, jadi penghawa dingin beroperasi hampir sepanjang hari kerana ia adalah keperluan dan bukan pilihan.

“Berbeza dengan meningkatkan cukai dengan mengorbankan nasib rakyat, saya percaya kerajaan mungkin dapat menemui cara alternatif untuk menjana pendapatan,” kata Azry.

Semalam, diumumkan bahawa sebagai sebahagian daripada senarai reformasi cukai kerajaan tahun ini untuk meningkatkan kedudukan fiskal negara, cukai perkhidmatan untuk bil elektrik isi rumah akan meningkat kepada 8 peratus dari 6 peratus bermula 1 Mac.