Tempatan

Inkuiri HRD Corp: PAC panggil Sivakumar Khamis depan – Mas Ermieyati

Mas Ermieyati (foto) berkata, Sivakumar dipanggil bagi menjawab inkuiri PAC berkaitan pengurusan dan kewangan HRD Corp.

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengesahkan pihaknya akan memanggil Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar pada 2 November ini.

Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, Sivakumar dipanggil bagi menjawab inkuiri PAC berkaitan pengurusan dan kewangan Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRD Corp).

Tambahnya, turut dipanggil ialah wakil Kementerian Kewangan dalam HRD Corp yang diminta hadir pada 1 November 2023.

Menurutnya, keputusan memanggil kedua-dua saksi itu adalah disebabkan nama mereka disebut dalam prosiding pertama dan untuk berlaku adil kepada mereka.

“Saya juga ingin menjelaskan kepada media bahawa semua prosiding PAC tertakluk kepada PM 85 PPMMDR dan maklumat yang diperoleh adalah di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88).

“Sehubungan itu, saya kesal dengan tindakan portal berita SCOOP pada 24 Oktober 2023 yang memaparkan artikel bertajuk “PAC bimbang kurang pemantauan dalam HRD Corp” dengan menggunakan sumber yang tak disahkan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Bangunan Parlimen pada Khamis.

Mas Ermieyati pada minggu lepas berkata, jawatankuasa itu akan memulakan prosiding melibatkan program latihan dan pengurusan dana HRD Corp.

Tegasnya, walaupun isu terlibat tidak dilapor dalam Laporan Audit Negara 2022, namun PAC boleh menggunakan kuasanya mengikut Peraturan Tetap Dewan Rakyat untuk siasatan.

Tambahnya, PAC juga telah memanggil Ketua Eksekutif HRD Corp, Datuk Shahul Dawood dan Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Antarabangsa), Kementerian Sumber Manusia (KSM), Amran Ahmad pada Isnin lepas.