TempatanPolitik

GPS kemuka cadangan tambahan 4 kerusi DUN baharu Sarawak kepada SPR

Alexander menghadiri majlis Mangkung Tiang Rumah Panjang Tatai Emas di Kapit, pada Isnin. – Foto/ UKK KKR

KAPIT: Gabungan Parti Sarawak (GPS) mengemukakan cadangan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk penambahan empat lagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, kerusi baharu itu membabitkan kawasan Parlimen Kapit, Hulu Rajang dan Kanowit.

“Kami wakil rakyat daripada semua parti sudah berbincang beberapa kali dan bersetuju dengan cadangan untuk mewujudkan kawasan baharu DUN Sarawak.

“Kami cadangkan empat kerusi baharu, tapi ia terpulang kepada SPR.

“Ini saya kena jelaskan di sini (asas kepada permintaan ini ialah) kerana kawasan Hulu Rajang, Kanowit dan Kapit sangat besar. Jadi kita berharap ia diluluskan,” katanya kepada pemberita selepas majlis Mangkung Tiang Rumah Panjang Tatai Emas di sini, pada Isnin.

Alexander yang juga Menteri Kerja Raya berkata, DUN baharu itu perlu diwujudkan kerana kawasan luar bandar masih lagi kekurangan kemudahan infrastruktur malah di sesetengah tempat, sungai masih menjadi akses utama.

“Sebab itu kita cadangkan lebih banyak wakil rakyat agar dapat memberi perkhidmatan yang lebih mudah kepada rakyat,” ujarnya.

Beliau turut menjelaskan, setakat ini tiada perbincangan untuk meletakkan mana-mana parti komponen di DUN berkenaan.

Sebelum ini Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg memaklumkan, kerajaan negeri akan mengemukakan cadangan persempadan semula DUN Sarawak kepada SPR tahun ini.

Kali terakhir persempadanan semula DUN Sarawak dilaksanakan pada 2015 dengan mengubah komposisi kerusi bertambah kepada 82 berbanding 71.